Deska do serwowania dębowa ozdobna
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Deska do Serwowania - Żaglowiec
Ręcznie wykonana deska dębowa ozdobno-użytkowa z żywicą imitującą falę morską. Idealna do podawania przekąsek. Drewno zaimpregnowane jest preparatem posiadającym atest do kontaktu z żywnością. Wzór wypalony jest na stałe. W wolnej chwili deska będzie służyła jako ozdoba kuchni
Wymiary - 37x24cm.
Charakterystyka drewna dębowego:
Królewski materiał. Trudno o bardziej wybitne drzewo! Dąb, spośród wszystkich polskich drzew, najuczciwiej zasługuje na miano „królewskiego”. Potężny, prastary, mocarny, długowieczny - to atrybuty, które w sposób niezaprzeczalny dowodzą majestatu tego drzewa. Drewno dębowe jest najbardziej wytrzymałe spośród wszystkich krajowych gatunków. Ciężkie, twarde, o świetnych właściwościach technicznych. Meble wykonane z dębiny nawet po kilku stuleciach wyglądają jak nowe, z każdym rokiem nabierając szlachetności i głębi koloru. Dąb jako jedyny gatunek rodzimy jest w stanie poradzić sobie z wilgocią i wysokimi temperaturami, chociaż nie należy go wystawiać na działanie tych czynników zbyt często, ponieważ nawet tak niezwykły gatunek drewna jak dębina ma swoje granice. Ciekawostką jest czarny dąb, cenniejszy niż złoto i rzadszy niż diamenty. Nazywany jest polskim hebanem, ze względu na jego głęboki, bardzo ciemny kolor. To trochę kamień, a trochę drzewo.
Dlaczego warto wybrać drewno dębowe?
- jest najbardziej wytrzymałe spośród rodzimych gatunków
- występuje w szerokim wachlarzu barw od beżowego, złotawego po bladoszary z ciemniejszym, brązowym, przerywanym deseniem słoi. Ma niejednolitą fakturę i wyraźne pory, które podkreślają jego charakter.
- charakteryzuje się bogatym wyjątkowym rysunkiem usłojenia
- jest odporne na wilgoć
- jest ciężkie i twarde, o świetnych właściwościach technicznych
UWAGA: Wyrobów z drewna nie można myć w zmywarkach, długotrwale namaczać ani szorować. Po użyciu należy umyć w letniej wodzie miękką gąbką i wytrzeć do sucha. Co jakiś czas zabezpieczać olejem lnianym, lub kokosowym (nie mylić z palmowym!). Przechowywać z dala od słońca, w suchym miejscu.